vezi mai mult

Plantări 2024.
12.03.2024     
 
Programul Național de
23.05.2023     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » Ziua Internațională a Pădurilor – marcată prin ample acţiuni de plantare pe raza de activitate a Î.S.,,Î.S. Tighina"
17
03.2021
Ziua Internațională a Pădurilor – marcată prin ample acţiuni de plantare pe raza de activitate a Î.S.,,Î.S. Tighina"
   
 

Adunarea Generală a ONU a lansat Ziua Internațională a Pădurilor pe 21 martie 2021, pentru a marca și a conștientiza importanța tuturor tipurilor de păduri și arborilor în afara pădurilor. Principalele criterii sunt „Restaurarea pădurilor: o cale pentru însănătoșire și bunăstare".

Subiectul pădurilor este în discuţii internaționale din momentul adoptării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Întreprinderea de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Tighina" a lansat și participă la prioecte finanțate de către UCIP-IFAD pentru împădurirea fâșiilor forestiere de protecție și plantațiilor forestiere în conlucrare și pe teritoriul APL s. Delacău r-nul Anenii Noi pe suprafața de 10 ha., pe teritoriul APL s. Cîrnațeni r-nul Căușeni.

Pentru a depăși termenii restrânși la efectuarea campaniilor de regenerare din fondul forestier de Stat și reducerea considerabilă a cheltuielilor la compartimentul „Regenerarea padurii" cu aproximativ 60% din costurile actuale, Întreprinderea de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Tighina" a beneficiat de Grant de finanțare în mărime de 21 000 Dolari SUA cu cofinanțare din partea Î.S. „Î.S. Tighina" cu 136 000 lei. În baza acestui proiect s-au achiziționat 2 sere moderne în care planificăm să creștem material săditor cu sistem radicular protejat pentru a putea efectua lucrările de plantare indiferent de sezon sau condiții climaterice. Un alt aspect pozitiv la intervenirea în parchete cu material săditor de talie înaltă este reducerea cheltuielilor la pregătirea solului pentru crearea culturilor silvice, reducerea costurilor la îngrijirea culturilor silvice, evitarea completărilor a culturilor silvice, se va reduce considerabil termenul de trecere a acestora în stare de masiv.

La momentul actual s-au depus actele și pachetul de documente pentru participarea și formularea conceptului de proiect, care va fi finantat in cadrul GIZ (sdgfundmoldova). Scopul Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor, care începe în acest an, este de a preveni, opri și inversa degradarea ecosistemelor la nivel mondial. În cadrul acestui proiect planificăm împădurirea sectoarelor degradate cu aplicarea tehnologiilor de creștere și creare a plantațiilor ferestiere de protecție. La elaborarea proiectului dat s-au luat în calcul toate circumstențele noi create inclusive pandemia global de COVID-19. Realezarea proiectului dat ne va permite micșorarea din atmosferă a emisiilor de DIOXID de CARBON, În plantațiile planificate s-a șinut cont de biodiversitatea din zonă,și fauna peexistentă astfel planificânduse în amestic plantarea a arborilor fructiferi care vor asigura cu hrană fauna.În planul de măsuri pentru ocrotirea pădurilor și fondului forestier la Gimnaziul local „Alexandul cel Bun" am discutat despre păstrarea biodiversității mediului inclusiv prin restaurarea pădurilor, ne va îmbunătăți mediul încojurător. Lumea pierde în fiecare an 10 milioane de hectare de pădure! Degradarea terenurilor afectează aproape 2 miliarde de ha. Pierderea și degradarea pădurilor duc la emisia unor cantități mari de gaze de încălzire a climei și cel puțin 8% din plantele forestiere și 5% din animalele din pădure prezintă un risc extrem de dispariție. Restabilirea și gestionarea durabilă a pădurilor va permite abordarea simultană a crizelor schimbărilor climatice și ale biodiversității, producând în același timp bunuri și servicii necesare dezvoltării durabile. Considerăm că educarea și grija față de mediul înconjurător trebuie să fie insuflat încă din grădiniță. Dearece pădurile sănătoase înseamnă oameni sănătoși. Pădurile oferă beneficii pentru sănătate, precum aer curat, alimente nutritive, apă curată și spațiu pentru recreere.

Pentru celebrarea Zilei Internaționale a Pădurilor (21.03. 2021), Î.S.„Î.S Tighina" a elaborat un plan de evenimente, pentru primăvara curentă, care este o ocazie potrivită pentru realizarea unor planuri anterioare, materializarea cărora a fost afectată de efectele pandemice. În acest sens va continua Campania națională de plantare a arborilor „Plantăm păduri salvăm Moldova", pentru perioada 20-27 martie 2021și anume:

  • Aparatul central împreună cu o.s. Hîrbovăț vor crea seccție de repicaj cu Molid
  • o.s. Talmaza vor efectua plantarea fâșiilor forestiere de protecțiepe suprafața de 10 ha. pe teritorilul APL s. Cîrnațeni r-nul Căușeni care implică participarea societăţii civile și autorităţilor locale.
  • o.s. Grigoriopol vor efectua plantarea fâșiilor forestiere de protecțiepe suprafața de 10 ha. pe teritorilul APL s. Delacău r-nul Anenii Noi care implică participarea societăţii civile și autorităţilor locale.
  • o.s. Căinari vor efectua regenerare artificială prin crearea culturi silvice în U.A. 15 D cu suprafața de 2 ha.
  • o.s. Olănești vor efectua regenerare artificială prin crearea culturi silvice în U.A. 86 A2 cu suprafața de 5 ha.

Prin intermediul ocoalelor silvice subordonate vor fi create condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și persoane fizice, care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare, cu participarea presei organizaţiilor neguvernamentale de mediu. O atenţie deosebită va fi acordată acţiunilor de protecție înpotriva pandemiei globale de COVID-19 şi protejare a resurselor umane.